Περικλέους 1 ,151-22 Μαρούσι, Τ. 210-80.56.810 F. 210-80.56.810 
Επιλογή γλώσσας:  Ελληνικά  English 
Πληροφορίες για την Ομοιοπαθητική

Τί είναι η Ομοιοπαθητική;

Η Ομοιοπαθητική είναι μια απολύτως φυσική μέθοδος θεραπείας που βασίζεται σε θεραπευτικούς νόμους. Στοχεύει στην ενίσχυση του οργανισμού κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας τη διαταραγμένη του υγεία.

Σε ποιες ασθένειες ενδείκνυται;

Το θεραπευτικό φάσμα της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής είναι ευρύτατο, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι αποτελεί πανάκεια για κάθε νόσο. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα επιδρούν θετικά σε πολλές νοσολογικές καταστάσεις στα διάφορα συστήματα του οργανισμού, είτε πρόκειται για ασθένειες σωματικές, είτε ψυχικές, όπως για παράδειγμα:

 • Ημικρανίες ή κάθε τύπου κεφαλαλγίες
 • Αλλεργικά προβλήματα (ρινίτιδες, δερματίτιδες, κτλ.)
 • Αρθριτικά και ρευματικά προβλήματα
 • Πνευμονολογικά προβλήματα όπως βρογχικό άσθμα ή ευπάθεια σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
 • Παθήσεις του γαστρεντερικού π.χ. γαστρίτιδες, κολίτιδες κάθε τύπου (σπαστική, ελκώδης) κτλ.
 • Δερματολογικά προβλήματα όπως ακμή, εκζέματα, κτλ.
 • Γυναικολογικά προβλήματα όπως λειτουργικές ανωμαλίες της εμμήνου ροής, δυσμηνόρροια, πολυκυστικές ωοθήκες, κλιμακτηριακά προβλήματα κτλ.
 • Νευρώσεις κάθε τύπου όπως αγχώδεις, φοβικές, διαταραχή πανικού κτλ.
 • Διαταραχές του συναισθήματος όπως δυσθυμία ή κατάθλιψη κτλ.
 • Διαταραχές ύπνου
Τέλος, ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η Ομοιοπαθητική Ιατρική στα παιδιά που πάσχουν από διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως:
 • Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αναπνευστικού: (αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδες, ωτίτιδες, ιγμορίτιδες, λαρυγγίτιδες), σπαστική βρογχίτιδα, παιδικό άσθμα
 • Δερματοπάθειες κάθε τύπου
 • Υπερκινητικότητα, φοβίες, διαταραχές συμπεριφοράς, κ.ά.

Η Ομοιοπαθητική μπορεί να είναι αποτελεσματική τόσο σε χρόνιες όσο και σε οξείες νόσους.

Σε ποιούς ασθενείς μπορεί να εφαρμοσθεί;

Εφαρμόζεται με επιτυχία όχι μόνο στον ενήλικο αλλά και σε άτομα γεροντικής ηλικίας και στα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι για την Ομοιοπαθητική δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς. Αυτό προκύπτει από το ότι στην Ομοιοπαθητική ο πάσχων άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως μια αδιαίρετη ενότητα αλληλοεπηρεαζόμενων ψυχικών, διανοητικών και σωματικών λειτουργιών. Με την Ομοιοπαθητική συνήθως βελτιώνεται συνολικά ο πάσχων οργανισμός και όχι μόνο το σύμπτωμα που οδήγησε τον ασθενή στον ιατρό. Για αυτό και πολλές φορές δεν έχει νόημα η ερώτηση "έχετε φάρμακο για την τάδε νόσο;".

Τέλος, η έγκαιρη θεραπευτική πρόγνωση για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος ασθενής μπορεί να γίνει μόνο από το θεράποντα ομοιοπαθητικό ιατρό. Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον ομοιοπαθητικό ιατρό για όποιο πρόβλημα υγείας κι αν αντιμετωπίζετε και για ο,τιδήποτε αφορά στην εξέλιξη της ομοιοπαθητικής θεραπείας.

Το αποτέλεσμα της Ομοιοπαθητικής στηρίζεται στην αυθυποβολή;

Η υπόθεση αυτή είχε διατυπωθεί πριν από αρκετά χρόνια από άτομα που είχαν πλήρη άγνοια της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τα εντυπωσιακά, πολλές φορές, θεραπευτικά αποτελέσματά της και θεωρείται πλέον ξεπερασμένη. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως επισημαίνουμε τα εξής:

 1. Γιατί μπορεί να ασκεί αυθυποβολή μόνο ο ομοιοπαθητικός ιατρός και όχι οι άλλοι ιατροί ακόμη κι όταν έχουν τίτλους ή μεγάλη εμπειρία;
 2. Γιατί άραγε ο ασθενής γίνεται καλά μόνο όταν χορηγηθεί το ενδεικνυόμενο και όχι το οποιοδήποτε άλλο ομοιοπαθητικό φάρμακο;
 3. Το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η αυθυποβολή είναι συνήθως βραχυχρόνιο (λίγες ώρες, ημέρες ή εβδομάδες) και όχι μακρυχρόνιο όπως είναι το αποτέλεσμα με την ομοιοπαθητική θεραπεία.
 4. Η Ομοιοπαθητική έχει θαυμάσια αποτελέσματα στα βρέφη και στα νήπια και βέβαια κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι σ' αυτά ασκείται αυθυποβολή.
 5. Η Ομοιοπαθητική Κτηνιατρική η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό αλλά τελευταία και στη χώρα μας, έχει πολύ καλά αποτελέσματα στα ζώα και βέβαια και σ' αυτή την περίπτωση είναι αδύνατο να ασκείται αυθυποβολή.

Τί είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Είναι ουσίες που προέρχονται από τη φύση (φυτικής, ορυκτής ή σπάνια ζωικής προέλευσης). Παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο. Η διαδικασία περιλαμβάνει διαδοχικές αραιώσεις και μηχανικές κρούσεις του αρχικού διαλύματος του φαρμάκου. Η παρασκευή και η κυκλοφορία τους είναι επίσημα κατοχυρωμένες από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Με ποιον τρόπο ενεργούν;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ενεργούν σε ολόκληρο τον οργανισμό και ενισχύουν τον ανυμτικό του μηχανισμό, με αποτέλεσμα τη θεραπεία και την ανανέωση συνολικά του ασθενούς.

Μήπως είναι επικίνδυνα;

Ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνα, ούτε έχουν καμία παρενέργεια. Ο λόγος είναι ότι κατά τη διαδικασία της παρασκευής τους έχουν αραιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει καταργηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα παρενέργειάς τους, ενώ αντίθετα έχει ενεργοποιηθεί η θεραπευτική τους δράση. Γι' αυτό άλλωστε είναι παντελώς ακίνδυνα για όλες τις ηλικίες (βρέφη, υπερήλικες, κ.ά.) και σε όλες τις ιδιαίτερες καταστάσεις του οργανισμού, π.χ. εγκυμοσύνη, γαλουχία, κτλ.

Μήπως τα συνηθίζει ο οργανισμός;

Όχι, γιατί η δράση τους είναι αποκλειστικά ενεργειακή και ποτέ χημική.

Προκαλούν αντίδραση τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Ένα μικρό ποσοστό ασθενών, τις πρώτες μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, πιθανόν να παρουσιάσουν εντονότερα για λίγες ώρες ως λίγες ημέρες κάποιο απλό σύμπτωμα όπως πονοκέφαλο, κνησμό, κτλ., που όμως είναι τελείως ακίνδυνο για τον οργανισμό. Αυτό γίνεται γιατί ο οργανισμός κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει τη νόσο. Δεν θα πρέπει όμως οι ασθενείς να αποδίδουν οποιοδήποτε σύμπτωμά τους -όπως μια καταρροή από ένα κρυολόγημα, μια διάρροια από τροφική δηλητηρίαση, έναν πόνο από ψύξη, κτλ.- στην ομοιοπαθητική που κάνουν, αλλά θα πρέπει να συμβουλεύονται γι' αυτά τα συμπτώματα, εφόσον είναι ενοχλητικά, το γιατρό τους.

Η ένταση σε μερικά συμπτώματα είναι απαραίτητη για να αρχίσει η θεραπεία;

Όχι. Τις πιο πολλές φορές η θεραπεία επέρχεται χωρίς να παρουσιαστεί ένταση σε κάποια συμπτώματα.

Πώς διατηρούνται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Πρέπει να φυλάσσονται μακριά από έντονες μυρωδιές, από την υγρασία, καθώς και την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, να μη φυλάσσονται σε ψυγείο.

Πόσο διαρκεί μια αγωγή και από τί εξαρτάται;

Σε μια οξεία ασθένεια, το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι άμεσο και επιτυγχάνεται σε σύντομο χρόνο. Στις χρόνιες περιπτώσεις όμως δεν είναι δυνατόν -τις περισσότερες φορές τουλάχιστον- να υπάρξει άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όταν οι ασθενείς έχουν έλθει στην Ομοιοπαθητική, αφού δοκίμασαν πρώτα όλες τις άλλες μεθόδους χωρίς επιτυχία. Μη ζητάτε από το γιατρό σας να προβλέψει το χρόνο της θεραπείας και πολύ περισσότερο να σας διαβεβαιώσει ότι θα γίνετε οπωσδήποτε καλά. Δεν είναι δυνατόν να το γνωρίζει αυτό με ακρίβεια. Πολλές φορές απαιτείται ολιγόμην αγωγή, προκειμένου να παρουσιαστεί ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Πρέπει ο ασθενής να συνεχίζει επ' άπειρον την ομοιοπαθητική αγωγή;

Όχι. Από τη στιγμή που θα αισθανθεί αρκετά καλά, συμβουλευόμενος και τον ομοιοπαθητικό ιατρό του, μπορεί να σταματήσει την αγωγή του και να επανέλθει στον ιατρό μόνο σε περίπτωση υποτροπής της αρχικής ασθένειας ή σε εμφάνιση κάποιας άλλης.

Τί γίνεται αν παρουσιαστεί οξύ πρόβλημα κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Αν παρουσιαστεί κάποιο οξύ πρόβλημα π.χ. κρυολόγημα, διάρροια, έντονος πονοκέφαλος, επιπεφυκίτιδα κτλ., το καλύτερο θα είναι να έρθετε σε επαφή με τον ομοιοπαθητικό σας ιατρό για να σας δώσει το αντίστοιχο ομοιοπαθητικό φάρμακο ή να σας πει τί να κάνετε. Αν όμως δεν μπορείτε εκείνη τη στιγμή να επικοινωνήσετε μαζί του, μπορείτε να ακολουθήσετε τη συμβουλή οποιουδήποτε άλλου συναδέλφου.

Μήπως υπάρχει ενδεχόμενο αντίδρασης αν ταυτόχρονα ληφθεί οποιοδήποτε άλλο αλλοπαθητικό φάρμακο;

Απολύτως όχι. Δεν υπάρχει φόβος για οποιουδήποτε τύπου αλληλεπίδραση με οποιοδήποτε συμβατικό (αλλοπαθητικό) φάρμακο. Απλά μερικές φορές κάποια από τα συνηθισμένα φάρμακα (ιδίως αντιβιοτικά, κορτιζόνη) μπορούν να αναστείλουν πρόσκαιρα την ομοιοπαθητική θεραπεία και γι' αυτό συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον ομοιοπαθητικό γιατρό πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Είναι δυνατό να γίνονται συγχρόνως με την Ομοιοπαθητική και άλλες θεραπείες;

Βεβαίως και είναι δυνατόν. Όμως επειδή η κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική πρέπει να συμβουλεύεστε το θεράποντα ομοιοπαθητικό γιατρό για να σας δώσει τις αναγκαίες οδηγίες.

Μπορεί να υποτροπιάσει ένας ασθενής μετά από μια επιτυχή Ομοιοπαθητική θεραπεία;

Αυτό είναι δυνατόν και εξαρτάται:

 1. Από το πόσο υγιής είναι ο οργανισμός
 2. Από το είδος και τη χρονιότητα της αρρώστιας
 3. Από τις ταλαιπωρίες -ψυχικές ή σωματικές- που δρουν πάνω του κατά την αποθεραπεία του
 4. Από το πόσο σωστά τηρεί τις συστάσεις του γιατρού μετά τη διακοπή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων

Είναι ακριβά τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Το κόστος των ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι συνήθως αρκετά μικρό και σίγουρα είναι προσιτό στον καθένα.

Τι πρέπει ν' αποφεύγει ο ασθενής κατά την διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας;

Ο ασθενής στη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας πρέπει να αποφεύγει τις παρακάτω ουσίες, οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορεί να αντιδοτήσουν την δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου:

 • Καφεϊνη (καφές, αναψυκτικά τύπου cola, λικέρ με καφεϊνη, φαρμακευτικά σκευάσματα, καλλυντικά και τροφές που περιέχουν καφεϊνη)
 • Καμφορά
 • Ναφθαλίνη
 • Ευγενόλη (γαρυφαλέλαιο)

Σε ειδικές περιπτώσεις ο θεράπων ομοιοπαθητικός ιατρός μπορεί να συνιστά την αποφυγή και άλλων ουσιών, όπως μενθόλη κτλ. Επίσης κατά την διάρκεια της ομοιοπαθητικής αγωγής καλό είναι ο ασθενής να αποφεύγει όσο το δυνατόν τη χρήση αντιβιοτικών, κορτικοστεροειδών φαρμάκων, ορμονών και ψυχοφαρμάκων, πάντοτε βέβαια κατόπιν επικοινωνίας του με τον θεράποντα ομοιοπαθητικό ιατρό. Τέλος, καλό είναι η αποχή από τις παραπάνω ουσίες να συνεχίζεται και για ένα χρονικό διάστημα μετά το τέλος της ομοιοπαθητικής αγωγής ώστε το θεραπευτικό αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί να παραμείνει σταθερό.